1 Mayıs 2010 Cumartesi

Altan Erbulak Anısı'na ...

Bugün 1 Mayıs 2010...

Öncelikle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm emekçi kardeşlerimize kutlu olsun...

Bu yazıyı hazırlarken bugünün ilerleyen saatlerinde İstanbul'da yaşanacak 1 Mayıs gününün heyecanını şimdiden duyumsuyorum kocayüreğimde...

Bugünün benim için bir başka anlamı daha var... Bugün bir ustanın da ölüm yıldönümü...

Altan Erbulak ağabeyimizi 22 sene önce bugün,1 Mayıs 1988'de kaybetmiştik...

Yıllarca birlikte gazetede omuz omuza çalıştığımız, bir mizah ustası, bir karikatür ustası, bir dost, bir ağabeyimizi kaybetmiş olmanın üzüntüsünü de kattım bugünün gündemine...

Bugün hayatta olabilseydi, kimbilir o da gündem hakkında neler söylerdi, neler çizerdi ve nasıl güldürürdü bizi tüm bu olup bitenler karşısında...

Eşi Füsun Erbulak'ın anlatımıyla, Altan Erbulak'ın hayatıyla ilgili bilgiyi daha net öğreniyoruz...

Altan Erbulak 11 Kasım 1929'da Erzurum'da doğmuş. Asker kökenli bir ailenin oğluymuş... Babasının görevi sebebiyle ilkokulunu Türkiye'nin çeşitli illerinde okumuş. Bakırköy Ortaokulu'nu bitirip, Işık lisesi'ne girmiş, daha sonra da Işık Lisesi'nden ayrılıp Akademi'nin Resim Bölümü'ne devam etmiş...

Akademi'yi bitirmeden askere gitmiş.

İlk kez sahneye 1955 yılında Cep Tiyatrosu'nda amatör olarak çıkmış... Aynı yıl evlenmiş. Bu evliliğinden Ayşe Erbulak isimli bir kız çocuğu bulunuyor.

1957 yılında Haldun Dormen'le tanıştıktan sonra Küçük Sahne'de Dormen Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile "Teyzesi" adlı oyunda oynamış.

1962 yılında Dormen Tiyatrosunda "Ayı Masalı" adlı oyunda Füsun Şahin'le tanışarak, 21 Şubat 1964 te ikinci evliliğini yapmış. Bu evliliğinden 20 Ekim 1975'te Sevinç Erbulak doğmuş.

1970 yılına kadar Dormen Tiyatrosu'nda profesyonel olarak çeşitli roller oynamış ve bu arada birçok oyun yönetmiş. Misafir olarak Münir Özkul Tiyatrosun'da, 1969'da İstanbul Devlet Opera Balesi'nde konuk oyuncu olarak Güngör Dilmen'in baş yapıtlarından "Midas'ın Kulakları"nda 'Berber Başını' oynamış.

1971-1979 yılları arasında Metin Serezli ile birlikte Koca Mustafa paşa Çevre Tiyatrosu'nu kurmuş. Buradaki bütün oyunlarda rol alıp, bir kaçını da yönetmiş.

Füsun Erbulak anlatımına şöyle devam ediyor...

"Ünlü bir ikilinin o yıllarda Beyoğlu-Şişli dışında tiyatro açması ilk defa gerçekleşiyordu. İkinci bir ilk ise "Yüzsüz Zühtü" Kandemir Konduk'un oynanan ilk oyunu olması idi.

1982'de Egemen Bostancı'nın teklifi üzerine "Yedi Kocalı Hürmüz"de "Kekeme berberi" oynadı. Uzunca bir süre yalnız gazetecilik, karikatüristlik yaptıktan sonra Haldun Dormen'in Pangaltı'daki tiyatrosunda Necati Cumalı'nın "Her Evde Hır var" adlı oyununda görev aldı. Belli aralıklarla Maksim Gazinosunda şov yaptı.

İki kez daha tiyatro kurma girişiminde bulundu. Venüs Tiyatrosu'nda Erol Günaydın ile birlikte "Bit Yeniği"ni adapte edip "Bit Yeniğimi?" adı altında oynadı. Bir de Aksaray Köşe Başı Tiyatrosu'nda "Fehim Paşa konağı"nı sahneye koydu, Yedi Bela Rasim adlı kabadayı rölünüde üstlendi. Fehim paşa rölünü Mete İnselel oynadı. Salon Çevre Tiyatrosu sahibi Hasan Zengin'e aitti.

1986 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. "Yanımdaki Yatak" adlı oyun bir dram sayılırdı ve orada ilk kez ciddi, dramatik bir rol oynadığı için çok mutluydu. Seyirci ilk kez kendisine gülmüyordu.

1 Mayıs1988 yılında "Dünyalar" adlı oyunu oynadıktan sonra ertesi gün çıkacağı Almanya turnesinin hazırlıklarını yaparken aramızdan ayrıldı. Sahnede öldü diyebiliriz."

Film-TV Çalışmaları

Altan Erbulak, 1962 yılına kadar Yeşilçam'da çok sayıda filmde rol almış. Muhterem Nur ile "Çitlenbik" filminde, 1960'larda Filiz Akın'la "Feryat" filminde birlikte oynamış.

TV çalışmalarını sıralamak mümkün değil. Çok sayıda program sunmuş. "Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım" bunlardan biri yanlızca. Ahmet Üstel'in yazdığı parodilerde, özellikle "Atılgan Ailesi"nde oynamış.

Egemen Bostancı'nın müzikallerinde rol alıp TV'lerde o senelerde gösterilmiş. Bunlardan en renklisi "Sezen Aksu Aile Gazinosu"ymuş. Yılbaşlarında yaptığı skeçler hiç unutulacak şeyler değildi... Televizyona tutkundu. "Bilen Şöför Kazanıyor"u Halit Kıvanç ile birlikte, uzun yıllar sunmuş.

Gazetecilik-Karikatüristlik yönü

1947de "Her Gün" gazetesinde "Karikatürist" olarak çalışma hayatına atılmış. Sonra sırası ile Vatan, Yeni Sabah, Milliyet ve çeşitli dergilerde karikatür çizmiş. Eşi Füsun Erbulak şöyle devam ediyor anlatımına:

"Karikatüristlik-Gazetecilik hangisi esas mesleğim bilemiyorum" derdi... Tiyatroculuk ve gazetecilik kızları gibiydi. Dizi halinde yıllarca süren çizimlerinden bazıları: Cafer'le Hürmüz (Münir Özkul-Heyacan Başaran'dan esinlenerek) Taş Arabası, Yuki (Orhan Boran'ın radyoda yarattığı tipi dergi olarak çizdi.)

1958 yılında, Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışırken, bir hafta boyunca Medrano Sirki'nde palyaçoluk yaptı. Teoman Orberk bu macerayı resimlerle ölümsüzleştirdi. "Bir Başka Dünya" adı altında sirkteki günlerini kaleme alıp, karikatürledi.

Anıları "Nalıncı Keseri" ya da "Ben Bir yalancıyım" adlı bir kitapta topladı. Ölümünden sonra "Delikır ile Kırmızı başlıklı seyirci" adı altında Füsun Erbulak tarafından kendi anıları ıle birlikte bastırıldı.

Ödülleri:

Altan Erbulak'ın gazetecilik ve karikatürlerinden ötürü çok sayıda ödülü var. Oyunculuktan İlhan İskender ödülünü Küçük Sahnede oynadığı İkinci Baskı'daki Canavar Cafer rolü ile.

Ekspres Altın Heykel 1969, Ekspres Altın Heykel 1970, Ekspres Altın Heykel-Yılın en iyi erkek tiyatro sanatçısı 1971, İsmail Dümbüllü 1982-1983 yılının en başarılı sanatçısı. Gazeteciler Cemiyeti-Türk Spor yazarları Derneği, Spor Yazılarında 25.Yıl 1971.

İşte eşinin de anlatımıyla (http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=2992) 59 senelik yaşam hayatına sığdırılan koskoca bir başarı öyküsü...

Böylesi güzel bir insanı bir kez daha tanımaktan ve birlikte çalışmaktan dolayı kendimi şanslı hissediyorum...

Altan Erbulak ağabeyimizi, 1 Mayıs 2010'da bir kez daha saygı ve sevgi ile anıyoruz...

Ruhun şad olsun Altan ağabey... Mekânın Cennet olsun...

Ertan Yurderi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nasıl yazımı beğendiniz mi? Yorum bırakarak benim gelişimime katkıda bulunabilirsiniz... Şimdiden katkınız için teşekkürler... Sevgiler ve saygılar... Ertan Yurderi (kocayurek)