11 Şubat 2010 Perşembe

Google Buzz nedir, nasıl çalışır?


Google Buzz aslında FriendFeed ya da RSS tipi çalışan ve bunların tamamını gmail üzerinden yapan bir sistem.

Google Buzz için google mühendisleri, Google çatısı altındaki tüm yazılımları ve ileride düşündükleri eklentileri düşünerek, gmail üzerinden tek hesapla tüm işlemlerin yapılmasını hesaplıyorlar.

Google gmail ile ilk yüksek kapasiteli mail hesabını kullanıcılara sunarken, Hotmail ve Yahoo'nun kotalı mail hesaplarını bir çırpıda kendi lehine döndürmeyi başarmış hatta ilk zamanlar aşırı talep karşısında davetiye yolu ile mail hesaplarını dağıtmıştı.

Google Chrome
gibi çok hızlı ve yalnızca internet için dizayn edilmiş bir işletim sistemini duyuran ve hala üzerinde çalışan Google sanırım bir şekilde Google Buzz ile arasında bir bağlantı kuracak. 

İnternet piyasasında bu kadar dev var iken Google dahice fikirleri, yazılım gücü ile birleştiriyor ancak sosyal ağlar konusunda geri kaldığınıda ya da Orkut ile beklenen performansı yakalayamadığını düşünüyor.Bu yüzden 170 kayıtlı kullanıcısı bulunan gmail hesapları ile kullanıcı sayısı çığ gibi büyüyen Facebook karşısında Google Buzz'un marifetlerini göreceğiz.

Google kendi geliştirdiği servisleri tek tek devreye sokacak. Arama motorlarındaki uzak ara üstünlüğü göz önüne alndığında bu tecrube ve yazılım gücünü, Google Android'i Google Wawe, Google Chrome, Google Youtube kullanarak daha çok hayatımıza girecek, hayatımıza daha çok müdahale edip daha basit hale getirecek. 

Çünkü Google bu güne kadar geliştirdiği projelerle ve yaptığı işlerşe bu güveni ve yeterliliği defalarca kanıtladı.

Google arama motoruna aradığınız bir kelimeyi yanlış yazdığınızda sizi kibarca uyaran ve 'bunu mu demek istediniz' şeklinde uyaran Google hayranlığımız sürecek.

Şimdi sıra Gmail hesaplarında aktif olan Google Buzz'un marifetlerini keşfetmekte.

 



Google Buzz ve Facebook
 

Google Buzz ne yapar nasıl yapar Facebook ve Twiter'a rakip olur mu bilinmez ama Google mühendisleri boş durmuyor. 

Sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen vaktin fazla oluşu ve her geçen gün yeni kullanıcıların çığ gibi artması üzerine Google bu alana el attı.

Daha önce Orkut deneyimi olan Google Facebook'ta kullanılan mail anahtarını, yine kendi hegomonyasında olan Gmail kullanıcıları üzerinden açarak bu alanda yarışa katılacak.

Google Buzz,
yola çıkarken insanların alışkanlıklarının kolay kolay değişmeyeceğini, Facebook üzerinde itici, çekilmez, katlanılamaz bir anormallik olmadığı sürece Facebook kullanıcılarını kendi tarafına çekemeyeceğini düşündü mü acaba?

Facebook kullanmındaki basitlik ve kolaylık en sıradan insanların bile kolayca işlem yapabilmesini sağlıyor.Google Buzz bu alanda kullanım rahatlığı sağlayacak mı bilinmez ama Google mühendislerinin bu alanda bol bol çalışması gerekmiştir.


Google Buzz, Google'ın e-posta servisi olan Gmail'in içine entegre edilen Buzz, kullanıcıların durum güncellemeleri yapmasını, içerik paylaşmasını ve arkadaşlarının gönderilerini okuyup yorumlamalarını sağlıyor.

Buzz, sayıları 170 milyona yaklaşan mevcut Gmail kullanıcılarından istifade etmeye çalışacak.



Google Buzz'ın özellikleri
 
Google'ın genel müdür yardımcısı Vic Gundotra, Google Buzz sayesinde Mahallenizdeki insanların ne söylediğini görebileceksiniz dedi.

Buzz'ın yeni özellikleri doğrudan Google'ın ücretsiz e-posta servisi Gmail'in içine yerleştirildi.

Burada kullanıcılar (buzz ya da vızıltı adı verilen) gizli ya da açık durum güncellemeleri yapabilecek, içeriklerini
Twitter, Youtube, Flickr ve Picasa gibi sitelerde paylaşabilecek.

Buzz simgesi ile işaretlenen mesajlar,  

Gmail'in içindeki gelen kutusu ile birleştirilecek.

Özel durum güncellemeleri, otomatik olarak kullanıcıların profil sayfalarına yansıyacak.

Açık durum güncellemelerine ise arama motorları yoluyla erişilebilecek.

Buzz, kişilerin "takip edilebilmesi" gibi özellikleri yönünden Twitter ve paylaşılan içeriği "beğenme" gibi özellikleri açısından Facebook'tan bazı unsurları içerecek.


 

Cep telefonundan konum bildirme

Yeni hizmet, kullanıcılarının paylaştığı ve sizin de hoşunuza gidebileceğini düşündüğü içeriği size tavsiye edecek.

Google, Buzz'ı harita servisi ve mobil platformlar ile de entegre hale getirdi.
Google logosunun gözbebeğine yansıması

Örneğin, Android işletim sistemini kullanan cep telefonları için mobil bir uygulama da kullanıcılara sunuluyor.

Cep telefonlarından yapılan durum güncellemelerinde, kullanıcıların bulunduğu yer de kaydedilerek mesaja eklenecek.

Diğer kullanıcılar da yakınlarında bulunan kişilerin kamuya açık mesajlarında arama yapabilecek.

Açık güncellemeler, restoran ve tiyatro değerlendirmelerinin de yer aldığı Google Places adlı işletme dizinine de eklenecek.

Buzz, cep telefonlarındaki Google Harita uygulaması ile de entegre edildi.
Orkut deneyimi

Google, aslında sosyal paylaşım işine ilk kez girmiyor.

Şirket 2004 yılında da Orkut adlı bir siteyi tanıtmıştı.

Adını Google çalışanı yaratıcısı Orkut Büyükkökten'den alan "Orkut" her ne kadar Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde çok tutulsa da geri kalan her yerde Facebook'un gölgesinde kalmıştı.

Google yakın zaman önce de Google Wave adlı bir hizmeti tanıtmıştı.

Google Wave, e-posta ile anında mesajlaşmayı birleştiren ve bir belge üzerinde birden fazla kişinin gerçek zamanlı olarak çalışabilmelerini sağlayan bir hizmet.

Facebook
şu anda dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitesi.

Geçen hafta görünüm ve tasarımını değiştiren Facebook, bu değişiklikler yoluyla mesaj arama ve sohbet özelliklerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
 

 

Google Buzz'ı gmailde deneyin
 

Google'nin yeni sosyal paylaşım çalışması buzz paylaşım için hazır ..siz de hemen başlayın..

Google facebook çılgınlığına son verecek yeni sosyal sitesi çalışmaya başladı. Hızlı paylaşımı vaad eden buzz , aynı zamanda özel ve genel paylaşımı ayırdıklarını twitter flickr blogger youtube gibi pek çok paylaşım sitesini de içine entegre edildiği belirtildi.

Siz de buzz'ı denemeye başlamak için tıklayın..


Not: Buzz'ı herkes için kullanıma sunma işlemi hala devam ediyor. Bu nedenle, henüz Gmail hesabınızda göremiyorsanız, kısa bir süre sonra tekrar kontrol edin.




Google Buzz nedir? nasıl kullanılır?
 
Google Buzz
adı verilen servis, Facebook'a rakip olacak mı, çok yakında göreceğiz

Google, sosyal paylaşım servisini sonunda duyurdu. Google Buzz adı verilen servis, Facebook'a rakip olacak mı, çok yakında göreceğiz. Bu videoda, Google Buzz'ı daha yakından tanıyacaksınız.

Facebook'un çığ gibi yükselişi devam ederken, internet devi Google, bu yükselişe daha fazla kayıtsız kalamadı ve yeni servisini duyurdu. Google Buzz adı verilen servis, Gmail üzerinden çalışıyor.

Google Buzz'a gitmek için buraya tıklayın.

Mesajınızı, fotoğrafınızı ve videolarınızı paylaşmayı mümkün kılan servis hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


NOT: Beni Google Buzz listenize dahil etmek için yurderi@gmail.com adresimle ekleyebilirsiniz...

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nasıl yazımı beğendiniz mi? Yorum bırakarak benim gelişimime katkıda bulunabilirsiniz... Şimdiden katkınız için teşekkürler... Sevgiler ve saygılar... Ertan Yurderi (kocayurek)