21 Şubat 2007 Çarşamba

Uluslararası Turist Rehberleri Günü



1989'dan beri her yılın 21 Şubat günü “Uluslararası Turist Rehberleri Günü” olarak kutlanıyor.

Bugünün amacı; turist rehberliği mesleğinin kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, turist rehberinin imajını yükseltmek, halka bu meslek hakkında doğru bilgiler vermek ve grupların profesyonel yönetimi ile çevresel, kültürel mirasın korunabileceğini vurgulamak, rehberlerin üstlendikleri rolün öneminin farkında olmalarını sağlamak…

1989 yılından bu yana tüm dünyada ve ülkemizde de basın yayın kuruluşlarına yapılan duyurular, konferans ve broşürler, sergiler aracılığıyla kutlanan "21 Şubat Turist Rehberleri Günü", Dünya Turist Rehberleri Birliği'nin (WFTGA) en önemli etkinliklerinden biri.

REHBER KİMDİR?

Bir rehber konuşan bir kitap değil, anlatımı, vücut dili, görünümü, kişiliği ile bir bütün olarak turisti etkileme, ikna etme, ziyaret edilen ülke hakkında olumlu bir izlenim oluşturma şansına sahip bir bireydir...

Bir rehberin görevleri arasında turistin gereksinimlerini sezme, bunlara zamanında ve yerinde cevap verebilme büyük önem taşır. Hoşgörü, espri, dinleme ve topluluk önünde konuşabilme yeteneği, dışa dönüklük turist rehberinin vazgeçilmez nitelikleridir.

Nitelikli bir rehber, grubun da güvencesidir. Grup adına kararlar alır, bu kararlarda nesnel olmaya çalışır ve sorunları çözer. Turistin rahat ve iyi hissetmesini sağlar.

Turist rehberliğinin günden güne artan önemi tüm dünyada niteliği yükseltme çabalarını, seçme ve yetiştirme mekanizmaları güçlendiriyor.

Türkiye'de turist rehberlerinin profili ise bu açıdan oldukça çarpıcı bir tabloya sahip. Ülkemizdeki yaklaşık 9 bin profesyonel turist rehberinin yüzde 80'i yüksekokul, üniversite ya da lisansüstü düzeyinde eğitimli oldukları görülüyor.

Türkiye'nin tanıtımında çok önemli bir konuma sahip böylesine seçkin bir kitle olan turist rehberliğinin bugün hala Bakanlık tarafından bir yönetmelik ile yönetilen bir meslek olması ise düşündürücü olmaya devam ediyor...

Rehberlere, hukuksal anlamıyla 'meslek' niteliğini kazandırmak hem ulusal yararlar hem de rehberlerin yararları bakımından kaçınılmaz şekilde gerekli olduğu aşikar.

Bugünün anlamı itibariyle, Bakanlık'ta bekleyen Rehberlik Meslek Yasası'nın en kısa zamanda çıkarılması dileklerimizle, tüm rehberlerimizin "Dünya Rehberlik Günü"nü kutluyorum…

Ertan Yurderi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nasıl yazımı beğendiniz mi? Yorum bırakarak benim gelişimime katkıda bulunabilirsiniz... Şimdiden katkınız için teşekkürler... Sevgiler ve saygılar... Ertan Yurderi (kocayurek)