14 Eylül 2004 Salı

Dilme Tatlısı


Servis: Davul tepsisi
Hazirlama Süresi: 60 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika
Zorluk Derecesi: Nazik ve Zor


Ana Malzeme

2 adet yumurta
1 kilo un
1 çay kaşığı tuz

İç malzeme:
2 çay bardağı şeker
2 kilo süt
6 tane yumurta
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya

Tatlı şerbeti:
4 bardak şeker
3 bardak su


Yapılışı

Dilme tatlısının üç aşaması vardır.

İlk aşamada tatlı hamurunu tutmak için;
1 kilo un, bir çay kaşığı tuz ve 2 yumurta ile ılık suyla hamur tutulur. 7 + 7 toplam 14 beze halinde bezeler hazırlanır ve iç malzeme hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır.

İkinci aşamada ise iç malzeme hazırlanır. 6 yumurta sarısı ve beyazı ile birlikte çırpılır. Çırpılırken içine 2 çay bardağı şeker de ilave edilerek karıştırılır. Buna bir kepçe oda sıcaklığındaki ılık süt ilave edilir. 2 kaşık un ve bir paket vanilya ilave edilir. İlaveden sonra bunu 2 kilo oda sıcaklığındaki ılık süt’ün içine yavaş yavaş yedirerekten topaklanmaması için katılır. (Boza kıvamına gelene kadar karıştırılır.)

Bu arada 14 beze haline getirdiğimiz bezeler 7 tanesi önce simit büyüklüğünde yuvarlak açılır. Üzerine sıvı yağ sürülür. 7 adeti üst üste konup her biri arası böylece yağlanır. Ve tek bir tepsiden taşacak şekilde yufka açılır. Diğer 7 tanesi de aynı işlemle tek bir yufka halinde açılır. Elimizde toplam 2 tane yufka elde edilmiş olur.

Bu iki yufka arasına da yukarıda ikinci aşamada hazırladığımız boza kıvamındaki iç malzeme konur. Dikkat edilecek husus ve püf noktası, yufkalar çok nazik olduğu için yırtılmamalıdır, tırnakla yavaş yavaş tepsinin etrafından geri kalan hamur parçaları alınmalıdır. Yufkalar çok ince ve nazik olduğu için yavaş yavaş koparılmalı, yufkalar zedelenmemelidir. Çünki yufka yırtılırsa pişirirken yufka söner ve malzemeler boşa gider... Diğer bir püf noktası da boza kıvamındaki kremayı süzgeçle süzerekten iki yufka arasına koymak gereklidir... Üzerine de fincanda geri kalan yağı gezdirilir.

Üçüncü aşama ise tatlımızın şerbetinin hazırlanışıdır. 4 bardak şeker, 3 bardak su ile karıştırılır. Koyu bir kıvama getirilecek şekilde kaynatılarak soğumaya bırakılır.

Tatlının fırında pişirilme süresi 1 saattir. Pişirildikten sonra 10 dakika soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine hazırladığımız şerbet soğuk bir şekilde iken dökülür. Servis yapılırken dilimlenir ve aynı gün de tüketilmesi tavsiye olunur.

Tarif : Funda Ağan
Reis'in Yeri
Mimar Sinan - Büyükçekmece 0212-8822144

2 yorum:

  1. Gerçekten zahmetli ve zor bir tatlı..Hiç yemedim ...denemek lazım ama yapıncada yenmesi lazım:)) eyvah eyvah..kilolar ..kilolar:))

    YanıtlaSil
  2. Evet denemek lazım, yapınca da yenmesi lazım... Kilolarımız olsun ne yapalım, böyle güzel şeylerden kendimizi mahrum mu bırakalım :))

    Sevgiler, saygılar...

    YanıtlaSil

Nasıl yazımı beğendiniz mi? Yorum bırakarak benim gelişimime katkıda bulunabilirsiniz... Şimdiden katkınız için teşekkürler... Sevgiler ve saygılar... Ertan Yurderi (kocayurek)