Didim’de emlak sektörü
Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020’de “Küresel Pandemi” olarak ilan ettiği Yeni Corona Virüs’ün (COVID-19) patlak vermesi, küresel finans piyasalarını da ciddi bir şekilde etkiledi.
Seyahat kısıtlamalarının birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de uygulanması ve sokağa çıkma yasağı veya kısıtlı seyahatin yürürlüğe girmesi sebebiyle bir çok ekonomik faaliyet alanında yavaşlamalar başgösterdi..
COVID-19 salgını’nın emlak piyasası üzerindeki kesin etkilerini şu anda tam olarak gözlemlemek mümkün değil…
Gerek emlak danışmanlarının salgın dönemindeki kendi sağlık durumunu koruma prosedürleri, gerek hükümetin çeşitli kısıtlamalar getirmesi, gerekse de emtia sahiplerinin kendi sağlıklarını koruma endişesiyle konut ve ticari taşınmaz mallarını yerinde incelemenin pek mümkün olmadığı bu zorlu süreçte çeşitli sıkıntılar yaşayan emlak sektöründe bir araştırma da biz yapalım, bu konuda bilgilenelim istedik…
Didim’in bu pandemi günlerinde emlak piyasasında bir değişiklik olup olmadığını sorgulamak üzere bilgisine başvurduğumuz Ege Emlak sahibi Cumhur Karakaşoğlu “Didim’de emlak satışları devam ediyor, ancak bu satışlar geçtiğimiz yıllardaki gibi değil” diyerek, virüs salgınının emlak satışlarını belli bir oranda azalttığını söyledi…
“… Bundan önceki senelerde, bu aylarda emlak satışlarımızda önemli ölçüde artışlar olur, Didim’e sermaye akışı çoğalırdı… Bu sektörün emekçisi olan bizler de, müşterilerimizin arzu ve isteklerine göre elimizdeki portföyleri onlarla paylaşır ve müşterilerimizin memnuniyetlerini kazanırdık…
Lakin şu yaşadığımız koronavirüs süreci içinde ellerimizdeki portföylerimiz yine dolu, ancak İl’den İl’e geçişlerde sıkıntılar yaşandığı için piyasada bir durgunluk hakim diyebilirim…
Ayrıca Didim’de emlakçı sayısı çok olduğu için bundan böyle işimiz daha zor ve yoğun olacaktır. Bir de şehirler arası yolculuk açılmadan burada işler çok yavaş olacaktır. Malum Didim’in evlerini daha çok dışarıdan gelenler alıyor. Burada bir sanayileşme olmadığı için insanlar ev alacak kazanca kolay kolay da sahip olamıyor.
Satışlar olmuyor mu piyasada. Elbette oluyor… Çoğu işlemlerin internet üzerinden olması, bankalar aracılığıyla alım-satım vergilerinin ödenmesi ve para transferleri yapılması ve en son tapu idaresinde bir imza atılarak tapu sahibi olunması bir nebze de olsa bizlerin işlerini kolaylaştırıyor…
Örneğin alım-satım işlemleri için web tapu’dan evrakları yükleme yapıyoruz veya internet randevusuyla evrakları elden götürüp veriyoruz, tapuda da çok durulmuyor zaten sadece imza saatinde gidilip işlemi tamamlıyoruz.
Bu süreç içinde bizler de mümkün olduğunca sosyal mesafemizi koruyarak ve önlemlerimizi alarak bu işlemlere aracılık yapıyoruz…
Maskesiz zaten kimsenin yakınında olmuyoruz, müşteri 1 veya 2 kişiyse arabamızın arka koltuğunda gezdiriyoruz, kendi aracı varsa, aracıyla bizimle gelmesini istiyoruz.
Müşteri ile görüşmemiz bittikten sonra ofisi ve arabayı dezenfekte ettiriyoruz mecburen, ofiste ve arabada (herkesin olduğu gibi) dezenfektanlarla dolaşıyoruz.”
Bu arada Didim’de oturup, Akbük Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin oturduğu kiralık evler konusunda kendisine soru yönelttiğimizde ise bize şunları anlattı…
” .. Didim’de oturup Akbük’deki Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler koronavirüs sebebiyle evlerine geriye dönünce kiraladıkları evlerin hemen hepsi boşaldı. Kirasını peşin ödemiş olanlar vardı, artık onlar için yapacak bir şey yok ama, aylık ödeme yapanlar ödeme yapmayacaklar bundan böyle illa ki…” dedi…
Kendisine, bu süreçte yanında çalıştırdığı diğer emlak danışmanlarının iş ve sağlık durumlarını sorduğumuzda da;
” .. Benim yanımda çalışan hanım arkadaşımız kronik astım ve kalp hastasıydı, bu süreç öncesi sağlık sorunları sebebiyle izin istemişti, bu durumlar bitene kadar kendisi izinli. SGK’nın bir uygulaması var maaşının belli bir bölümünü devlet ödeyecekmiş, başvuruyu yaptık ama ne zaman ödeme yapmaya başlarlar emin değilim, inşallah insanlar sıkıntıya düşmeden önce ödemelerini yaparlar” diye yanıtladı bizi…
Bu pandemi süreci uzun süreli olursa, emlakçıların ayakta kalabilmeleri mümkün mü? Bu süreçte emlakçılar kendilerini uzun süre idare edebilecek birikime sahipler mi? diye sorduğumuzda;
” .. Profesyonel çalışan emlakçıların ofis masrafları biraz ağır olabiliyor, ama emlak işi her daim devam edecektir, bizim sektörün bir avantajı başkasının malı bizim sermayemiz oluyor. O yüzden emlakçı büyük kazançlar elde etmez ama emlakçının her zaman işi olur” dedi…
Gelecekte Didim’in emlak piyasasını nasıl gördüğünü sorduğumuzda da;
” … Gelecekte kalabalık siteler yerine müstakil evlerin, şehir merkezi yerine de şehir dışı lokasyonlar öne çıkabilir, sadece müstakil evlere değil aynı zamanda şehir dışındaki arazilere de ilgi yoğunlaşabilir. Örneğin; insanlar daha küçük zeytinlik veya tarla gibi bir bahçe alıp içine küçük ev koyayım, kendine yeten evlerden (konteyner veya prefabrik evler de olabilir) almayı hayal edeceklerdir. Güneş paneli ve su deposu olan küçük çiftlik evi gibi diyebiliriz bunlara…” dedi…
Kendine son söz olarak ekleyebileceği bir şey var mı diye sorduğumuzda; “Herşeyin başı sağlık. Bu zorlu süreci imkanlar dahilinde en az hasarla atlatıp daha güzel yarınlara kavuşacağımız umudunu kaybetmeyelim. Şimdilik Evde Kal Güzel Ülkem.“ diyerek sözlerini tamamladı…
Biz de kendisine, bu temennilerine katıldığımızı, kendilerine bu süreçte bol müşteriler vermesini dileyerek, sonsuz teşekkürlerimizi ilettik…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Nasıl yazımı beğendiniz mi? Yorum bırakarak benim gelişimime katkıda bulunabilirsiniz... Şimdiden katkınız için teşekkürler... Sevgiler ve saygılar... Ertan Yurderi (kocayurek)